naar de homepage
Algemene Periodieke Keuring van Stem en Spraak Individuele stem- spraak- en communicatietraining Korte Effectieve Individuele training Coaching en supervisie (I en II) Samenwerking binnen bestaande programma's Zelf leren en doen: Cursus Stemtrainer
werkwijze de stem artikelen initiatiefnemer werkplaats links contact
 
16 april 2016 - Wereld Dag van de Stem

 
 

Elk jaar wordt op 16 april de Wereld Dag van de Stem (wereld stemdag) gevierd..

Het thema van dit jaar is: "Verken je Stem - Denk je eens in waar ze je zal brengen"

Weet jij wat je stem je brengt? Je gebruikt je stem om met anderen te praten, te communiceren - in je dagelijkse leven, op je werk en op school. Je lacht, huilt, zingt en schreeuwt met je stem (en dat laatste kan van pas komen in een gevaarlijke situatie). Wist je dat je op één dag ook verschillende stemmen gebruikt, afhankelijk van de plek en de omstandigheden waar(in) je je bevindt?

Je slaakt een zucht van verlichting. Je gromt wat chagrijnig. Je lacht hartelijk. Je fluistert iets toe. Je roept iets. En elke keer klinkt je stem anders. Toch blijft je stem ook klinken zoals je stem klinkt! Je stemgeluid is heel persoonlijk.

Als je niet zou zuchten, grommen, lachen fluisteren of roepen zou je wereld er misschien anders uitzien. En voor mensen die dat niet doen, geldt andersom hetzelfde. Wat doe je bij een voetbaltraining of als je commentaar levert op een TVprogramma? Hoe laat je je horen in een vergadering of als je een bestelling doet in een winkel?

Waar zou je zijn zonder je stem?

16 april is de dag dat je bij Rond Je Stem op onderzoek uit kunt gaan naar je eigen stemvariaties. Wil je onderzoeken wat jouw meest indrukwekkende oer- angst- of waarschuwingskreet kan zijn? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de conditie of werking van jouw stem? Wil je onderzoeken wat de invloed is van jouw stem op de dingen die je zegt? Wil je de mogelijkheden verkennen en kijken waar je uitkomt? Kom het 16 april dan uitproberen in de werkplaats van Rond Je Stem!
Er worden twee workshops "Waar zou je zijn zonder je stem?" gegeven.
's Morgens van 10:00 tot 12:00u en 's middags van14:00u tot 16:00u.
Geef van tevoren via email of telefonisch (070-3060840) even door aan welke workshop je deel wilt nemen.
Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Tot de 16e april!

 

Kijk voor alle activiteiten in Nederland en België rond de Werelddag van de stem op de Facebookpagina Werlddag van de Stem en voor internationale informatie over de dag en de activiteiten op World Voice Day

 

Werelddag van de Stem

Geschiedenis 1999 - 2016 (17e jaar)

NVLF

Wereldwijde links

Over de stem gesproken

 

-------------------

 

Werelddag van de Stem

Ontstaan: De werelddag van de stem is internationaal en gezamenlijk in het leven geroepen door verschillende disciplines met expertise op het gebied van de stem: KNO-artsen (Keel Neus Oor - ook wel NKO), logopedisten, zangpedagogen.

Doel: De Werelddag van de Stem heeft als algemeen doel aandacht te vestigen op de vitale rol die de menselijke stem in onze communicatie heeft. Als tweede doel stelt zij het oproepen van een alerte houding voor de aanwezigheid en het ontstaan van stemproblemen - het voorkomen ervan en de zorg er voor.

Vorm en organisatie: Overal ter wereld wordt op 16 april de werelddag van de stem via verschillende campagnes, open dagen, symposia, openbare lessen en workshops gevierd. Tijdens de dag wordt informatie verstrekt door professionals die in de praktijk met de stem werken: artsen, wetenschappelijk onderzoekers, therapeuten, trainers en docenten.

Thema: Het thema van de werelddag van de stemdag wordt elk jaar gekozen rond de verschillende aandachtsgebieden, zoals daar zijn:

  • stemgeluid binnen spreken en zingen
  • rol, betekenis en aard van de stem binnen de communicatie in het algemeen en bij spreken in het bijzonder
  • rol en mogelijkheden, van de stem binnen zingen en acteren
  • de bouw en werking van het stemmechanisme
  • stemtherapie - medische ingrepen, onderzoek, training en behandeling van de stem

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

 

Geschiedenis 1999 - 2016 (17e jaar)
Het idee van de werelddag van de stem onstond in Brazilië in 1999 en werd geïnitieerd door o.a. de:

American Laryngological Association ( http://www.alahns.org/)
European Laryngological Society (ELS - http://www.elsoc.org/history/history_main.htm)
Japanese en Korean ENT-society (http://www.jibika.or.jp/english/index.html (meest gerelateerde link)
European Federation of Otorhinolaryngological Societies (EUFOS - http://www.eufos.org/)
Union of European Phoniatricians (UEP - http://uep.uniklinikum-leipzig.de/)
World Voice Consortium (WVC) - Deze organisatie is het best te traceren via de namen van de verschillende grondleggers en leden ervan (Manfred Gross, Johan Sundberg, Krzysztof Izdebski, Jürgen Wendler, Thomas Murry, Manuel Pais Clemente, Lentari Irini, e.a.)

In 2002 werd de Braziliaanse Wereld Stem dag officieel in Amerika erkend en kreeg zij haar definitieve naam World Voice Day. Lees meer over het ontstaan en de achtergronden van de World Voice Day in het (Engelstalige) artikel dat in 2007 verscheen in Folia Phoniatrica et Logopaedica 2007 door Jan G. Švec en Mara Behlau: April 16th: The World Voice Day

terug naar boven

 

 

 

 

-------------------

 

NVLF (Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie)

Rond Je Stem / Alex Boon hielp de campagnes van 2007, 2008, 2009 en als laatste die van 2010 mee uitdenken en vormgeven. De campagnes kregen via de NVLF een eigen website, brochure en affiche (zie hieronder).

In 2010 was het door de NVLF gekozen thema in Nederland: "stem in zicht". Via dit thema werd de stem als het ware zichtbaar gemaakt: hoe meet je een stem, hoe bekijk je een stem, is de stem zichtbaar, is stemgeluid zichtbaar?

Voor de inhoud en vormgeving van de campagne in 2010 werkten Liesbeth ten Cate, Margo Zwitserlood en Alex Boon samen. Behalve de logopedisten Liesbeth ten Cate en Margo Zwitserlood was op 16 april ook collega Gabriëlle de Moor aanwezig. Verder waren namens de NVLF Ruud Nannes, Pia Plokker en Kyra Keybets ter plekke.

Gabriëlle de Moor verrichtte de metingen met de Voice Profiler®, een automatische fonetograaf waarmee een opname wordt gemaakt van de stem. (zie ook deze link naar artikel) Deze opname werd vervolgens visueel weergegeven in de vorm van een fonetogram. Het fonetogram is een objectieve weergave van de stemomvang qua toonhoogte en luidheid. Ook zijn er kwaliteitskenmerken te zien, registerovergangen en de gemiddelde spreekluidheid. De fonetograaf wordt ook gebruikt voor onderzoek en therapie tijdens de logopediebehandelingen van stemproblemen.

De campagne(s) voor de Wereld Stem Dag van de beroepsvereniging van logopedisten vindt u hieronder. In 2010 is het thema van deze Wereld Stem Dag: "STEMINZICHT" (Klik op de banner voor de website)


2010: NVLF Campagne "STEMINZICHT"

in 2009 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "ieder 1 stem"De NVLF lanceerde daarbij haar eigen thema-website www.ieder1stem.nl

iedereenstem
2009: NVLF Campagne "ieder1stem"

In 2008 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "Ken Je Stem"

Ken Je Stem
2008: NVLF Campagne "Ken Je Stem"
"Ken Je Stem - krant"

In 2007 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "Ken Je Stem"


2007:1e NVLF Campagne "Ken Je Stem"

 

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

Overige wereldwijde links:

Amarican Academy of Otolaryngology- head and neck surgery

The American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery (AAO-HNS)
The British Voice Association
King Saud bin Abdulaziz University - Saudi Arabia

 

16 april - World Voice Day - AAO-HNS
De Amerikaanse KNO-artsen besteden ieder jaar met een thema aandacht aan Wereld Stem Dag, met o.a. een video waarop de stem tijdens spreken te zien is. / English site - The American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery join together to recognize World Voice Day. See the Voice video.

en verder:

Duits, Italiaans, Oostenrijks, Zwitsers: http://www.tag-der-stimme.info
Groot Brittanië: http://www.british-voice-association.com
Brazilië: http://www.cevfono.com/index2.html
Gibraltar: http://www.gibfocus.gi/details_todaysnews.php?id=2072

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

 

Over de stem gesproken:

Er valt op internet veel te vinden over de stem.

Deze site geeft algemene informatie over de stem, haar functie, rol en oorsprong, maar behandelt het thema stem daarnaast vooral vanuit stemtraining. Zie hiervoor de Homepage, de pagina over De Menselijke Stem of de pagina Stemtraining

Bekijk hier het artikel over stem en haar conditie / positie: Stemonderhoud - een APK voor de stem? (pdf), waarin uitgelegd wordt hoe onze stem en persoonlijk op praktische wijze met elkaar verbonden zijn. Of lees hoe het komt dat we ons vaak een ander uiterlijk hadden voorgesteld bij een bepaalde stem in het artikel: Zo te horen zag je er anders uit... (pdf)

U kunt ook direct naar de pagina ARTIKELEN voor meer artikelen en informatie over de stem in relatie tot spreken.

 

View Alex Boon's profile on LinkedIn

LinkedIn-profiel bekijken, blogs lezen of volgen op Twitter, Facebook

 

070-3060840

Mailen kan natuurlijk ook:

info at alexboon.nl

 


terug naar boven

Alex Boon - logopedist, stemdocent, stemtherapeut

 
Inhoud van deze website:
Copyright © 2012 Rond Je Stem, behalve waar anders aangegeven. Alle rechten voorbehouden.
Reproductie van (een deel van) deze site anders dan voor persoonlijk gebruik is strikt verboden zonder toestemming van de eigenaar.
 
Huisstijl: Copyright © 2005 Mommersteeg Vormgeving Velp
Ontwerp: Copyright © CR Creations web design
 
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-01-2016
Huidige datum:

Problemen met het bekijken van deze site?
Mail a.u.b. de webmaster

 terug naar boven